Villa Nova heeft zich sinds haar oprichting in 2007 gespecialiseerd in het bouw van passiefhuizen en semi-passiefhuizen. Het Villa Nova bouwsysteem is in 2017 als eerste en enige in Nederland gecertificeerd door het gerenommeerde Duitse Passivhaus Institut.
De 7 kenmerken van het Villa Nova Passiefhuis
1. Uitgekiend ontwerp
2. Hoogwaardige isolatieschil
3. Kierdicht bouwen
4. Vermijden van koudebruggen
5. Gebalanceerd ventileren met warmteterugwinning
6. Passieve en actieve verwarming
7. Zonwering
1. Uitgekiend ontwerp
Architectonisch biedt een Villa Nova Passiefhuis u veel vrijheid. Zowel wat het uiterlijk als wat de indeling betreft. Uitgangspunt is dat het bouwvolume compact blijft. Immers: hoe groter de geveloppervlakte, des te groter het relatieve warmteverlies van binnen naar buiten. Daarom moeten de buitenmuren een zo klein mogelijk oppervlak vormen. Een vierkante of rechthoekige plattegrond is veel energiezuiniger dan een grondplan met uitsteeksels en hoeken.
Het Villa Nova Passiefhuis heeft in de zuidgevel bij voorkeur grote glasvlakken, waardoor er veel daglicht en zonnewarmte kan binnentreden. De opbrengst van passieve warmte is hoger dan eventuele warmte-
verlies door het grote oppervlak aan glas. In de noordgevel is zo weinig mogelijk glasoppervlak.
2. Hoogwaardige isolatieschil
Villa Nova passiefhuizen worden gebouwd met een dik pakket hoogwaardige isolatie in de buitenwanden, kapconstructie en de vloer. Dit draagt sterk bij aan de energiezuinigheid én aan het wooncomfort. Alles is er op gericht om de warmte binnen te houden. De woning heeft geen oppervlakten die relatief koud zijn en kou uitstralen. Hierdoor voelt een passiefhuis het hele jaar door behaaglijk aan. De isolatiewaarde van de buitenschil is gemiddeld ruim twee tot drie maal hoger dan die van traditioneel gebouwde nieuwbouwwoningen. De ramen van een Villa Nova Passiefhuis bestaan uit drievoudige beglazing met een edelgasvulling. Om er voor te zorgen dat zonnestralingswarmte wel naar binnen maar niet naar buiten dringt, wordt het glas voorzien van een onzichtbare en flinterdunne zilverfolie. De beglazing wordt bij voorkeur uitgevoerd met kunststof i.p.v. aluminium afstandhouders.
De kozijnen zijn extra geїsoleerd en voorzien van dubbele kierdichting bij de draaiende delen. Naast de ramen en de kozijnen zijn ook de buitendeuren vanzelfsprekend voorzien van een geїsoleerde paneelvulling.
3. Kierdicht bouwen
Een Villa Nova Passiefhuis heeft geen kieren of andere openingen waardoor warmte ongewenst de woning in of uit kan. Dit betekent zowel in de ontwerp- als in de uitvoeringsfase een zorgvuldige aandacht voor detailleringen, vooral bij gevoelige aansluitingen zoals kozijnen, buitendeuren, aansluitingen kap – gevel en dakdoorvoeren. Om de kierdichtheid van uw woning te meten voeren we een zogeheten blowerdoortest uit. Bij een dergelijke test wordt de natuurlijke windbelasting gesimuleerd waaraan een huis kan worden blootgesteld. Bij een onderdruk van 50 Pa wordt de luchtstroom gemeten die door gaten en kieren uit het huis weglekken. De vergelijking van de tochtstroom met de luchtinhoud van de woning resulteert in een zogenaamde N50 – waarde. Bij een Villa Nova Passiefhuis mag deze waarde niet boven 0,6 uitkomen.
In een passiefhuis kunnen de ramen gewoon worden geopend. De woningen zijn standaard voorzien van draai/kiep ramen: verse lucht zoveel u maar wilt.
4. Vermijden van koudebruggen
Door de optimale aandacht voor isolatie en detaillering heeft uw woning geen bouwdelen die de warmte naar buiten kunnen geleiden, zoals bijvoorbeeld via glas, kozijnen, deuren en constructieve elementen. Hier wordt in de ontwerp- en uitvoerings- fase extra aandacht aan besteed. Omdat de lucht nergens in uw woning in aanraking komt met een koud oppervlak, worden bovendien condensvorming of schimmelplekken voorkomen.
5. Gebalanceerd ventileren met warmteterugwinning (wtw)
Bij balansventilatie brengt het mechanische ventilatiesysteem de aanvoer en afvoer van lucht met elkaar in balans. Er wordt evenveel verse gefilterde buitenlucht aangevoerd naar de woon- en slaapkamers als er vervuilde en vochtige binnenlucht wordt afgevoerd uit de keuken, de badkamer en het toilet. In de ventilator zit een warmteterugwinunit ingebouwd.
Via deze warmtewisselaar wordt de aangezogen koude buitenlucht verwarmd door de retour afgezogen lucht. De luchtstromen worden niet met elkaar vermengd. Daardoor gaat de vervuilde lucht rechtstreeks naar buiten en blijft de warmte binnen. Dit systeem is bijzonder effectief en levert een rendement op van wel 90%. Indien de toevoerlucht bijvoorbeeld 0ºC bedraagt en de afgezogen lucht 20ºC, zal de verse lucht door het w.t.w. systeem worden opgewarmd tot ca. 18ºC!
6. Passieve en Actieve verwarming
De ruimteverwarming in een Villa Nova Passiefhuis is grotendeels afkomstig van passieve warmte: warmte die in principe al aanwezig is en niet speciaal hoeft te worden opgewekt. Zonnewarmte is hier een belangrijk onderdeel van. Maar denk ook aan de warmte afkomstig van verlichting, van elektrische apparatuur en aan de warmteuitstraling van het menselijk lichaam. Een volwassen persoon geeft warmte af dat vergelijkbaar is met een lamp van 100 Watt. Door de hoge isolatiewaarde blijft de optelsom van deze warmte binnenshuis. In een bestaande woning gaat zoveel warmte verloren dat deze passieve warmtebronnen er niet toe doen. In een Villa Nova Passiefhuis blijft zoveel warmte behouden, dat er in het stookseizoen maar beperkt extra warmte hoeft te worden aangevoerd. Dit gebeurt met behulp van duurzame, milieuvriendelijke en energiezuinige technieken. Een kostbare aardgasaansluiting is niet nodig.
In de meeste all-electric passiefhuizen wordt voor de actieve verwarming gebruik gemaakt van een lucht-water warmtepomp. Dit is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de buitenomgeving onttrekt en omzet in bruikbare energie voor het leveren van verwarming en het produceren van warm tapwater. De werking van een lucht-water warmtepomp is vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Aan de producten die in de koelkast staan wordt warmte onttrokken, zodat ze worden gekoeld. De onttrokken warmte wordt, met behulp van een koudemiddel, aan de achterkant van de koelkast afgegeven aan de omgevingslucht. Bij een warmtepomp werkt dit precies andersom: er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken, die via vloerverwarming en/of convectoren de woning verwarmt. Dit kan tot een buitentemperatuur van maar liefst -20°C! Het rendement van de pomp wordt uitgedrukt in de prestatiecoëfficiënt de COP (Coëfficiënt of Performance). Deze geeft de verhouding tussen de afgegeven energie en de opgenomen energie weer. Een COP van 4 betekent dat de pomp één Kwh stroom nodig heeft om vier Kwh warmte te produceren.
7. Zonwering
Met grote raamvlakken op het zuiden is er ’s zomers kans op oververhitting. Zonwering d.m.v. bijvoorbeeld rolluiken of screens is dus van belang. Buitenjaloezieën worden beschouwd als de meest efficiënte en meest flexibele vorm van buitenzonwering. Met een buitenjaloezie is de warmte- en lichtregulering optimaal. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen deze op- en neergelaten worden. Ook kan de tuimelhoek worden geregeld om de lichtinval te reguleren. Afhankelijk van de invalshoek van het licht, kan het zicht naar buiten worden bepaald.
Ook in het ontwerp kan hier al rekening mee worden gehouden. Een overkraging van 1,25 meter uit de gevel door middel van bijvoorbeeld een luifel of lamellen is in principe al voldoende. De directe instraling van de hete zomerzon wordt hierdoor al aanzienlijk gereduceerd. De laagstaande winterzon kan echter vrij naar binnenschijnen en zijn passieve warmte afgeven.
Villa Nova bouwt de woning met oerdegelijke geprefabriceerde houtskeletbouwelementen. Deze worden geplaatst op de innovatieve Hectar® funderingsvloer. Dit is een in het werk gestorte staalvezelbetonvloer op 20 cm EPS vloerisolatie met een gepatenteerde koudebrugvrije EPS randkist.